Yerel yönetimler; halkla doğrudan teması olup halka en yakın duran, halkın sorunlarını bilen ve bu sorunlara çözüm üreten yapılardır. 21. yüzyılda yerel yönetimlerin işlevleri ve fonksiyonları daha da önemli hâle gelmiş, halkın belediyelerden beklentileri arttığı gibi, belediyelerin de halka bakışı, sunduğu hizmetlerin niteliği ve vizyonu değişmiştir. Geçen yüzyılda temsili demokrasi anlayışı hâkimken bu yüzyılda katılımcı demokrasi anlayışı öne çıkmaktadır. Katılımcılığın en yoğun olarak yaşandığı yapıların başında ise yerel yönetimler gelmektedir.
Günümüzde artık belediyelerin sosyal politika alanında rollerinin olduğu toplumcu belediyecilik ve sosyal belediyecilik gibi kavramlar gündeme gelmektedir. Her iki yaklaşım da belediyelerin yerel düzeyde sosyal politikalara katılımını öngörmektedir. Toplumcu belediyecilik yetkilerin ve kaynakların halk yararına toplum için kullanılmasını, sosyal belediyecilik ise kent içinde dezavantajlı gruplara sosyal yardımlar yaparak yerel refahın artırılmasına katkı yapmayı amaçlamaktadır (Yönten & Şimşek, 2016, s. 1). Toplumcu ve sosyal belediyecilik anlayışı, yurttaşa en yakın mekanizmaların başında gelen yerel yönetimlere ülkenin sosyal politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında önemli roller vermektedir.
Sosyal belediyecilik kavramı, sosyal devlet anlayışının yerel yönetim düzeyindeki bir yansıması olarak da değerlendirilmektedir. Sosyal belediyecilik, temelde sosyal risk gruplarına ve dezavantajlı kesimler olarak ifade edilen kadınlara, çocuklara, yaşlılara, yoksullara, işsizlere ya da etnik kimlik, cinsiyet, göçmenlik gibi nedenlerle toplumdan dışlanmış gruplara yönelik hizmetler sunulmasıdır. Ülkemizde sosyal belediyecilik olarak nitelendirilebilecek uygulamalar 1970’li yıllarda başlamış, 1990’lı yıllarla birlikte belediyelerin sosyal nitelikleri daha da ön plana çıkmıştır. 2000’li yıllar, yaşanan toplumsal ve idari dönüşümün yasal düzeyde karşılık bulduğu dönemlerdir. Belediyeler, kalıcı şekilde işsizlik ve yoksulluk sorunları çözülünceye kadar yoksulluğun derinleşmesini engelleyecek bir sosyal organizasyon işlevi görmektedir (Koç & Ökmen, 2015, s. 71). Bu işlevleriyle de belediyeler toplumsal huzura ve barışa katkı sunmakta; işsizliğin, yoksulluğun ve çaresizliğin beraberinde getireceği sorunlar yumağından toplumu korumaktadır.
Sosyal belediyecilik; “sunduğu sosyal nitelikli mallarla ve hizmetlerle yurttaşlara daha iyi bir hayat standardı sunmayı hedefleyen ve onların bütçesine sosyal adalet sağlayıcı biçimde katkı yapan” belediyeciliği ifade etmektedir. Bu kapsamda belediyelerin ortaya koydukları sosyal politikalarla ve uygulamalarla bir yandan kent halkının refahını, huzurunu ve esenliğini artırarak sosyal barışı, adaleti ve toplumdaki dengeyi sağlaması, bir yandan da yerel ölçekte sosyal kalkınmayı gerçekleştirmeleri öngörülmektedir (Aygen, 2014, s. 174).
Sosyal belediyecilik; belediyeye, bulunduğu mahallin fiziki yapısına dair hizmetlerin yanında sosyal alanlarda da planlama ve düzenleme işlevi yükleyen bir anlayışı ifade etmektedir. Bu anlayıştan hareketle belediyelerin kültür, sağlık, eğitim, turizm, kentleşme, konut, sosyal yardımlaşma ve dayanışma gibi birçok sosyal faaliyeti yerine getirmeleri beklenmektedir (Adıyaman & Demirel, 2011, s. 117). Dolayısıyla yerel yönetimlere çok boyutlu bir anlam yüklenmekte, kent yaşamının düzenlenmesinden kentte yaşayan insanların kültürden sağlığa kadar pek çok temel ihtiyacının eksiksiz şekilde karşılanması da beklenmektedir. Yeni yüzyılda insanların taleplerinin ve beklentilerinin daha da artması, farklı toplumlarla ve kültürlerle kurdukları iletişim ve etkileşim sayesinde beğeni düzeylerinin yükselmesi, araştıran/soruşturan bir kimliğe sahip olmaları, belediyelerin yenilikçi bir hizmet anlayışına sahip olmalarını zorunlu kılmaktadır. İnovasyunu önceleyen, yenilik peşinde koşan, dünyayı izleyen, halkın taleplerine ve beklentilerine duyarlı bir yerel yönetim anlayışı artık çağımızda kabul görmektedir.
Beylikdüzü Belediyesi’nin hizmet anlayışı ve yerel yönetimlere yaklaşımını Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk Televizyonu “Bakış” programında Noyan Doğan’a şu ifadeyle özetlemektedir: “Mutluluğun ve özgürlüğün doya doya yaşandığı bir ilçe; Beylikdüzü…” (İmamoğlu, 2016).
İmamoğlu’nun altını çizdiği “mutluluk” ve “özgürlük” kavramları, Beylikdüzü Belediyesi’nin mottosunu oluşturmakta; yapılan her icraat ve hizmet bu iki temel kavramın altını doldurmakta, daha da güçlenmesini hedeflemektedir. Beylikdüzü Belediyesi’nin ilçede yaptığı eğitimden sağlığa, çevreden aileye her alandaki hizmette önceliği insanların mutlu olmasına vermekte, Beylikdüzü sakinlerinin yaşam kalitelerini artırmayı, sosyal çevreyi korumayı önemsemektedir. Özgürlük ise, mutlulukla birlikte anılması gereken bir olgudur; mutluluğun çoğaltıldığı mekânlarda, bireyler de kendilerini daha özgür hissetmekte, yönetime katılma iradesi göstermekte, ilçesine, çevresine, komşusuna sahip çıkmaktadır.
Rakamlara bakıldığında Beylikdüzü Belediyesi’nin ilçe genelinde sunduğu ücretsiz sağlık hizmetlerinden çok sayıda kişinin yararlandığı görülmektedir. Örneğin evde bakım hizmetlerinden 8.480, diş sağlığı hizmetlerinden 4.455, diyetisyen hizmetinden 3.150, hasta nakil hizmetinden 1.589, göz ön tanı ve işitme testleri hizmetinden 5.536, evde fizyoterapi hizmetinden ise 237 kişi yararlanmıştır. Modern koşullarda, uzman kişilerce ve herhangi bir ücret talep edilmeksizin sunulan sağlık hizmetleri, Beylikdüzü Belediyesi’nin toplumcu ve sosyal belediyecilik anlayışının en önemli göstergelerinden biri olarak değerlendirilmelidir.
“Sağlığın yolu belediyeden geçer.” sloganıyla sunduğu sağlık hizmetlerinin amacına vurgu yapan Beylikdüzü Belediyesi, önceliğinin beden ve ruh sağlığı yerinde bir toplum inşa edilmesine katkı sunmak olduğunu ifade etmektedir. Ancak beden ve akıl sağlığı yerinde bireylerin mutlu ve özgür toplumun temelini oluşturacağı vurgulanmaktadır.
Beylikdüzü Belediyesi’nin sağlık üzerinden ilçe sakinleri ile kurduğu etkili iletişim ve karşılıklı muhabbet de kayda değerdir. Beylikdüzü Belediyesi diş hekimi Müzeyyen Şengezer, mesleğini yaparken yaşadığı duyguları şöyle ifade etmektedir: “Gelin adaylarının ağzının kokup kokmadığını kontrol etmemi isteyen anneler de oldu, hiçbir şey duyup hissetmediği söylenen, bitkisel hayattaki hastanın dişi çekildikten sonra gözlerinde minnetle baktığını gördüğüm de… Az ya da çok, herkesin bir derdi var ve onlara yardımcı olabilmek çok güzel bir duygu…” (Beylikdüzü Belediyesi, 2015, s. 44).
Bir başka sağlık çalışanı Fizyoterapist Doğukan Çavlu’nun anlattıkları da benzer bir duyguya işaret etmektedir: “Bel fıtığından yürüyemediğini, temel ihtiyaçlarını gideremediğini söyleyen İsmail Bey, eşinin hastalığından sonra yaşadıkları zorlukları anlatırken ağlamaya başladı. Aslında o eve Yüksel Hanım’ın tedavisi için gitmiştik ve e-kayıt yaptırmadan İsmail Bey’e bakmam mümkün değildi. Ama öyle içe dokunan bir hali vardı ki, dayanamadım; yat bakalım İsmail Amca; inşallah sana bir faydam dokunur dedim, kanepeye yatırdım. Tedavisi bittikten sonra İsmail Amca yattığı yerden neredeyse zıplayarak kalktı, tek seansta bel fıtığından kurtulmuştu. Ama İsmail Amca yine ağlamaya başladı. Neyse ki bu sefer mutluluktan ağlıyordu. Bu olay meslek hayatımın en güzel ve en duygulu anlarından biriydi…” (Beylikdüzü Belediyesi, 2015, s. 44).
Beylikdüzü Belediyesi’nin sağlık hizmetleriyle ilgili vizyonunun aynı zamanda sağlık çalışanları tarafından da benimsendiği, paylaşıldığı görülmektedir. Bu çok önemli bir unsurdur çünkü Belediye Başkanlığı hangi hizmeti planlarla planlasın, bunları sahada uygulayan kişiler çalışanlardır. Çalışanların planlanan hizmetlerin amacına uygun şekilde davranması, Beylikdüzü sakinlerinin mutluluğunu öncelemesi, onlarla duygudaşlık içerisinde bulunması ve onların kalplerini kazanması kayda değer bir çabadır. Bu tablo, belediye yönetiminin yaptığı icraatların amacını öncelikle çalışanlarına anlattığını, onları motive ettiğini ve ortak bir vizyonla hareket ettiklerini göstermektedir. Gönüllerin kazanılmasında, ortak bir sempati oluşturulmasında, mutlu ve sağlıklı bir toplum inşa edilmesinde bu tablonun payı büyüktür.
Beylikdüzü Belediyesi’nin koruyucu sağlık konusunda da faaliyetleri bulunmaktadır. Beylikdüzü sakinlerinin eğitimlerle bilinçlendirilerek hastalıkların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, çocuk alerjisi ve sağlıklı beslenme, kalp masajı ve suni solunum, ağız ve diş sağlığı, ev kazaları gibi temel konularda eğitim verilmekte, halkın bilinçlenmesi sağlanmaktadır. Çocukların sağlığı konusuna ayrıca hassasiyet gösterilmekte, “Sınıfta Doktor Var” uygulamasıyla okulları ziyaret eden hekimler, öğrencilere sağlıklı beslenme ve hastalıklardan korunma konularında eğitim vererek onlarda farkındalık oluşturulmasını sağlamaktadır.
Anne adayları da sağlık hizmetlerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Açılan “Gebe Okulu” ile anneler doğum öncesi ve sonrası temel konularda bilgilendiriliyor, eğitim sonrasında da sertifikalarını alıyorlar. Geçen yıl 119 anne adayının katıldığı gebe okulu; sağlıklı, bilinçli ve mutlu bir topluma katkı sunmak isteyen bir anlayışı temsil ediyor.
Öğrencilerin doğayı sevmeleri, çevreyi tanımaları, toprak ile haşır neşir olmaları da belediyenin bir diğer eğitim faaliyetini oluşturmuştur. “Eğitim sadece sınıfta verilmez” düsturundan hareketle seçilen 5 okulda hobi bahçeleri oluşturulmuş, öğrenciler toprağı çapalayıp tohum ekmiş, vakti gelince de ektikleri ürünleri toplamışlardır. Böylece iyi eğitim alan, aynı zamanda doğayı tanıyan, çevreye saygılı, toprak ananın yüceliğini bilen nesillerin ilk tohumları atılmıştır.
Beylikdüzü’nde öğrencilere hayvan sevgisi de aşılanmıştır. İlçedeki 15 okulda toplam 5.370 öğrenciye hayvan sevgisi ve sağlığı eğitimi verilmiştir. Öğrenciler sokaktaki hayvanların yaşantısını, süs, çiftlik ve kümes hayvanlarının hayatımızdaki yerini öğrenme imkânı buldu. Bir başka eğitim de çevre konusunda verildi. 25 bin öğrenci geri dönüşüm eğitimi aldı, çevreyi koruma bilinci edindi.
Öğrenciler okumaya teşvik edildiği gibi yazmaya da özendirildi. Büyükşehir ilkokulu öğrencilerinin yazdığı hikâyeler, belediye başkanlığının öncülüğünde kitap hâline getirildi. Minik yazarlar yazmanın, düşünmenin, üretmenin hazzını daha ilkokul çağlarında tattı, gelecek için önemli bir kazanım elde edildi.
Öğrencilerin bedenen, fikren ve zihnen gelişmesi için Beylikdüzü Belediyesi’nin açtığı kültür sanat kursları, spor okulları ve gençlik eğitim merkezleri önemli fonksiyonlar icra etmektedir.
Beylikdüzü Belediyesi kültür-sanat konularında güz ve yaz döneminde çeşitli branşlarda öğrencilere kurs hizmeti vermektedir. Çocuklar için resim, tiyatro, drama, gitar, keman, bağlama, ritim ve perküsyon, halk oyunları, bale ve modern dans ile güzel sanatlara hazırlık kursları dikkat çekmektedir.
Yaz ve kış dönemi olmak üzere hizmet veren spor okulları ise 5-14 yaşları arasındaki çocuklara yönelik olarak düzenlenmektedir. Yaz ve kış spor okulları; futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi, yüzme, satranç, jimnastik, taekwondo, yelken, tenis, ragbi ve okçuluk branşlarında eğitim vermektedir.
Beylikdüzü Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (BEYGEM); TEOG, YGS, LYS’ye hazırlık ve okul derslerine takviye etüt çalışmalarıyla öğrencilere destek olmaktadır. BEYGEM eğitim programlarından ortaöğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri, lise 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ile mezun öğrenciler yararlanmaktadır.
Beylikdüzü Belediyesi okul çağındaki öğrencilerin donanımlı sınıflarda kaliteli bir eğitim almalarını önemsemekte, ayrıca öğrencilerin sınıf dışında da doğayla, çevreyle, toplum ile ilgili konularda da sürekli eğitilmesini, bilgilendirilmesini öncelemektedir.
Beylikdüzü Belediyesi öğrencilerin yanısıra, yetişkinler için de eğitim imkânları sunmakta, açtığı kurslarda “yaşam boyu eğitim” felsefesine uygun olarak bireylerin ilgi alanlarına yönelik olarak talep ettikleri her türlü eğitim imkânını onlara sunmayı eğitim vizyonunun ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmektedir.
Öncelikli olarak Beylikdüzü Belediyesi mekân olarak güçlü bir kültür ve sanat altyapısı kurmuştur. Beylikdüzü Kültür Merkezi, Gürpınar Zübeyde Ana Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi, Yakuplu Özgecan Aslan Kültür Merkezi, Kavaklı Kurs ve Kültür Merkezi ile Barış Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezi ilçe genelindeki kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.
Beylikdüzü Belediyesi sınırları içerisinde 4 adet tiyatro sahnesi bulunmaktadır: Beylikdüzü Kültür Merkezi Tiyatro Salonu, Beylicium AVM Beylikdüzü Belediyesi Çocuk Tiyatrosu, Beylicium AVM Erol Günaydın Sahnesi ve Gürpınar Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi Aşık Veysel Sahnesi (Gürpınar Aşık Veysel Sahnesi). Bu tiyatro sahneleri genç yaşlı, kadın erkek, çocuk genç her yaştan Beylikdüzü sakinlerini tiyatro eserleri ile buluşturmakta, onları sanatla beslemektedir.
“Barış ve Sevgi Buluşmaları”, Beylikdüzü’nün geleneksel hâle getirdiği, kültür, müzik ve sanatı halk ile buluşturduğu çok kapsamlı bir etkinliktir. 2015 yılında yapılan Barış ve Sevgi Buluşmaları’nı 348 bin 500 kişi izlemiş, Beylikdüzü’ndeki coşkuya ortak olmuştur. Böylesine yüksek bir katılım Beylikdüzü sakinlerinin sanata, kültüre ve müziğe verdiği önemi göstermekte, belediye yönetiminin bu alanlara yaptığı yatırımların doğruluğunu da teyit etmektedir.
Beylikdüzü çağdaş ve modern mekânlarıyla kültür ve sanat ile iç içe yaşayan bir ilçe görünümü arz etmekte, her geçen gün de müzikten, tiyatrodan, sinemadan, geleneksel sanatlardan payına düşeni fazlasıyla almaktadır.
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kadınların eğitim, istihdam, sağlık, hukuk vb. alanlarda fırsat eşitliğinden yararlanabilmelerini sağlamak amacı ile bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Ayrıca kadına yönelik yerel ve sosyal politikalar üretmek, projeler geliştirmek, kadınların yanında çocuk, yaşlı, engelli vb. tüm grupların belediye hizmetlerinden eşit olarak yararlanmalarını sağlamak da müdürlüğün ana hedefleri arasında yer alıyor. Sosyoekonomik yetersizliği olan, ihtiyaç sahibi vatandaşlara giyim, eşya, gıda, sıcak yemek, kişisel bakım hizmeti de yine bu birim tarafından karşılanıyor.
Aile hizmetleri çerçevesinde Beylikdüzü Belediyesi’nin kurduğu “Aile ve Kadın Akademisi” dikkat çekmektedir. Bu akademi ile her yaş grubundaki vatandaşların yaşam kalitelerinin artırılması ile topluma tam ve eşit katılımları hedeflenmektedir. Bu kapsamda aile içi iletişim ve aile birliğini güçlendirmeye yönelik eğitim programları düzenlenmekte, açılan kurslarda “bilinçli evlilik” konularında yurttaşlara uzmanlarca gerekli bilgiler aktarılmaktadır.
“Ana Baba Okulu” da bir başka dikkat çeken projedir. Bu proje ile de Beylikdüzü’nde yaşayan annelerin ve babaların bedensel ve ruhsal yönden sağlıklı, yapıcı, yaratıcı, sorumluluk duygusu gelişmiş, duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilen, özgüvene sahip, başkaları ile olumlu ilişkiler kurabilen bireyler olmaları ve sosyal becerileri gelişmiş çocuklar yetiştirebilmeleri amaçlanmaktadır. Bu programa öğrencilerin velileri, ilgilenen her anne ve baba adayı, anneanne ve dede veya bakıcılar katılabilmektedir.
Evlilik kurumu, Beylikdüzü Belediyesi’nin özel önem verdiği konular arasında yer almaktadır. Bunun için evlilik öncesi ve sonrası eğitim programları düzenlenmektedir. Bu program, evlilik uyumunda eşlerin evlilik öncesi hazırlığında ve evlilik sorunları henüz ortaya çıkmadan eğitim almaları, evlilik hayatına hazırlanmaları, evlilik öncesi süreçte birbirlerini iyi tanımaları, etkili iletişim kurma yollarını öğrenme ve olası sorunlarla başa çıkabilmeyi becerme, evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilme amaçlarını taşımaktadır.
Yine belediye bünyesinde kurulan Kadın İstihdamı ve Aile Hakları Birimi, ilçe sınırları içerisinde yaşayan kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını artırıcı, kadınların her alanda olduğu gibi iş alanında da statüsünü güçlendirerek çalışmalar gerçekleştirebilmesini hedeflemektedir.
İlçede temizliğe büyük önem verilmektedir. 2015 yılında ilçede 100 bin ton çöp toplandı, temiz bir çevre için eğitimin şart olduğundan hareketle 25 bin öğrenciye çevre ve geri dönüşüm eğitimi verildi. Belediye görevlileri ilçe çapında yürüttüğü kampanya ile 10 bin kişiyi geri dönüşüm konusunda bilgilendirdi.
İlçenin temizliğine katkıda bulunmak için mevcut çöp konteynerleri elden geçirildi, eksiklikleri giderildi, daha işlevsel hâle getirildi. Yeni açılan sokaklara 375 adet yeni çöp konteyneri konuldu. Ayrıca ilçe genelinde 155 noktaya 182 adet yerüstü modüler konteyner konularak çöplerin daha sağlıklı ve modern şartlarda toplanması sağlandı.
Beylikdüzü ilçesinde geri dönüşüm konusunda yapılan bilgilendirme ve kampanyalar neticesinde 19.943 ton ambalaj atığı, 143.987 kilo bitkisel atık, 2.344 kilo pil, 367.000 kilo atık elektrikli ve elektronik eşya, 55.000 ömrünü tamamlamış lastik ve 154.000 kilo atık motor yağı dönüştürüldü. Bu rakamlar yapılan bilinçlendirme kampanyalarının olumlu sonuç verdiğini ve Beylikdüzü halkının da temiz çevre konusunda Belediye yönetimine tam destek sunduğunu göstermektedir.
Temiz çevre konusunda duyarlı olan Beylikdüzü Belediyesi ilçe çapında denetimleri de sıkı bir şekilde uygulamakta, 2015 yılında 29 defa hava kirliliği, 554 kez de atık bitkisel yağ denetiminin yapıldığı görülmektedir.
Ağacın, parkların bol olduğu bir ilçe Beylikdüzü… Özellikle “Yaşam Vadisi” projesi bittiğinde Beylikdüzü çok önemli bir sembol mekân kazanacaktır. Türlü bitkilerin, ağaçların süsleyeceği yaşam vadisi, sadece ilçe sakinlerine değil, tüm İstanbullulara hitap edecek; yaşama keyif ve özgürlük katacaktır.
Yemek yapma imkânı bulamayan ya da maddi olarak zorluk içerisinde olan yurttaşlar için belediye aşevi hizmeti sunmakta, yemekler ihtiyaç sahiplerinin evlerine teslim edilmekte, onların toplum içerisinde rencide olmalarının önüne geçilmektedir.
Beylikdüzü Belediyesi’nin “eve hizmet” anlayışı sadece yemek ile sınırlı değildir. Talep edildiğinde evlere kuaför hizmeti ve temizlik hizmeti de sunulmaktadır. Böylece ilçe sakinlerinin ihtiyaç duyacakları hizmetler belediye imkânları çerçevesinde karşılanmaya çalışılmaktadır. Kuaför hizmetinin, yemek gibi temel bir ihtiyaç olmadığı hâlde belediye tarafından sunulması anlamlıdır. Çünkü insanların gündelik hayatlarına devam edebilmeleri, moral ve motivasyonlarının yüksek olması, sadece karınlarını doyurmaları ile sağlanamaz. İnsanları hayata bağlayan alışkanlıklarının devam ettirilmesi, sağlıklı ve bakımlı olmalarının sağlanması da önemlidir. Bu açıdan belediye yönetimi bu tür inceliklerle mutluluğun kapısını aralamakta, ilçe halkının yaşama tutunmasına katkıda bulunmaktadır.
Belediye iyi gün dostu olduğu kadar, acıları paylaşan, kötü günlerinde de ilçe halkının yanında olmaya özen gösteren bir anlayışa sahiptir. Cenazesi olan ilçe sakinlerinin bu konudaki her türlü talepleri ücretsiz şekilde karşılanmakta, taziye yemeği verilmekte, zor zamanlarında sağlanan destek ile acılar paylaşılmaktadır.
Beylikdüzü Belediyesi, 2015 yılında Adnan Kahveci, Büyükşehir, Dereağzı ve Marmara mahallelerinde 5 yeni park açtı. Mevcut yeşil alanları korumakla yetinmeyen, yeni yeşil alanlar oluşturmayı önemseyen belediye yönetimi, sahilleri de daha işlevsel hâle getiriyor. Gürpınar sahili yeniden düzenlendi; piknik yapmak, mangal keyfi sürmek isteyenler için uygun mekânlar yapıldı. Beylikdüzü sakinleri ile deniz adeta yeniden buluşturuldu. Ayrıca 25 kilometreyi bulan bisiklet yolu da meraklıları için farklı ve sağlıklı bir alternatif oluşturmaktadır.
Beylikdüzü Belediyesi, altyapı başta olmak üzere, ilçenin fiziki şartlarının iyileştirilmesi, geliştirilmesi çabasını sürdürmekte, çağdaş ve modern bir kentleşme örneği sergilemektedir.
Bunun yanı sıra Beylikdüzü Belediyesi’nin kent vizyonunun odağında insan bulunmaktadır. Her şeyin insana odaklanarak, insanın mutluluğunu ve özgürlüğünü esas alarak yapma gayreti, beraberinde huzuru, güveni, kardeşliği ve sevgiyi getirmektedir.
Demokratik değerleri önemseyen, şeffaflığı özümseyen, katılımcılığı teşvik eden bir yerel yönetim anlayışı, kültürle, bilimle, sanatla, müzikle, tiyatroyla harmanlanınca ortaya yaşanabilir yerler çıkmaktadır.
Aygen, M. (2014). Sosyal belediyecilik üzerine bir inceleme: Elazığ Belediyesi örneği. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, 1(1), 173–192.
Beylikdüzü Belediyesi. (2015). Beylikdüzü 365: Daima Özgür, Daima mutlu. Beylikdüzü belediyesi icraat kitapçığı (Nisan 2015-Nisan 2016). İstanbul: Yazar.
İmamoğlu, E. (29 Eylül 2016). Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu - Habertürk TV yayını. https://www.youtube.com/watch?v=XZtjSyH4WGI adresinden edinilmiştir.
Koç, N. & Ökmen, M. (2015). Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde seçilmiş belediyelerin sosyal bütçelerinin değerlendirilmesi. Maliye Dergisi, 168. https://dergiler.sgb.gov.tr/calismalar/maliye_dergisi/yayinlar/md/168/168-05.pdf adresinden edinilmiştir.
Özdemir, S. (2007). Küreselleşme sürecinde refah devleti. İstanbul: İTO Yayınları.
Yönten, A. & Şimşek, Ç. (2016). Türkiye'de sosyal belediyecilik olgusunu anlamak: Samsun üzerine bir inceleme. Strategic Public Management Journal, 1. http://dosya.marmara.edu.tr/stkaum/spmj/say%C4%B1%203/Asli_Y_nten_ve_Cigdem_Sim_ek.pdf adresinden edinilmiştir.
Selim Cayık / İletişim Uzmanı